Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

(24)    Desatoro pre les - 6
 

           6. Pre zabezpečenie ochrany prírodného dedičstva je nevyhnutné ponechať najmenej 5 % rozlohy Slovenska bez zásahov človeka.

 
     Prečo nie 2,76 %, alebo takých 5,66%, to by aspoň vyzeralo, že sa ideológ ochrany prírody, ktorý stanovil limit 5%, nad problémom aspoň čiastočne zamyslel aj po odbornej stránke a reálnej opodstatnenosti,.... aj keby to nemusela byť pravda,... aspoň by to tak vyzeralo.

     Návrhu 5% pritom chýba elementárne rácio, odborný background, ako aj, hoci len zdravý sedliacky rozum.

     Dnes máme v 5. stupni ochrany (teda v bezzásahovom režime) 86 047 ha pozemkov, čo je 1,75% rozlohy SR (Údaj ŠOP SR stav k 31.12.2017) . Bezzásahových území na lesných porastoch (t.j. lesoch) je 78 343 ha, čo je 4,03% z rozlohy lesov a teda 91% z rozlohy všetkých bezzásahových území SR.

     Ak navýšime výmeru bezzásahových území SR (4 903 500 ha) na 5% dostaneme 245 175 ha bezzásaových území. Pri použití dnešného pomeru lesov z celkovej výmery bezzásahových území  (min. 91%) dostaneme  rozlohu 223 109 ha bezzásahových území lesných porastov t.j. 11,48% z ich rozlohy.
 
     V nedávnej minulosti občianske združenie OZ Prales v rámci projektov identifikovalo na Slovensku 10 583 ha pralesov, resp. lesov, ktoré sa k definícií prales čo najviac približujú. Ide o lesy, ktoré by vzhľadom na ich stav mali byť schopné existovať plnohodnotne aj bez asistencie človeka. Všetky ostatné lesy, teda1 933 540 ha sú v rôznom štádiu a forme ľudského manažmentu, teda lesy, ktoré sú budované tak, aby s pomocou človeka plnili všetky ekologické aj ekonomické funkcie.
 
     Podľa zákona o ochrane prírody sa v 5. stupni ochrany* (bezzásahovom) vyhlasujú územia pôvodné, ľudskou činnosťou málo pozmenené – teda nie hocijaké. Pre zaujímavosť. Priemerná rozloha suchozemských bezzásahových území členských krajín EU nedosahuje ani 1,3% z ich výmery..... prečo asi?

     Čo z toho vyplýva: V rozpore s princípmi a filozofiou zákona o ochrane prírody, v rozpore s odbornosťou (vedeckosťou), ale aj zdravým rozumom ideme budovať destabilizačné ohniská generujúce len ďalšie problémy. Akoby sme ich už dnes nemali dosť.....? Dožijeme sa niekedy na Slovensku stavu, kedy sa ochrana prírody nebude riadiť zásadami manipulačnej demagogickej ideológie, ale začne používať racionálnu pragmatičnosť opretú o reálne základy a praktické skúsenosti?
 
* § 22 Prírodná rezervácia
(1) Lokalitu, spravidla s výmerou do 1 000 ha, ktorá predstavuje pôvodné alebo ľudskou činnosťou málo pozmenené biotopy európskeho významu alebo biotopy národného významu, alebo biotopy druhov európskeho významu, alebo biotopy druhov národného významu, môže vláda nariadením vyhlásiť za prírodnú rezerváciu.


 

 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.