Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Keď les na chvíľu stíchneLesu a lovu zdar dobrí ľudia!

V marci 2021 sa mi dostala do rúk kniha poľovníckych príbehov od Evky Hívešovej „Keď les na chvíľu stíchne“. Veľmi milo ma kniha prekvapila, veľmi rýchlo som ju prečítal a odporúčam ju aj Vám do pozornosti. Prečítal som už mnoho poľovníckej beletrie a nečakal som, že ma niečo tak silne osloví. Evka Hívešová je vlastne prvá ženská autorka knihy poľovníckych príbehov na Slovensku. Verím, že kniha zaujme všetkých ozajstných poľovníkov a iste všetkých poľovníckych kynológov. Príbehy sú úprimné, vyžaruje z nich veľká pokora, majú pútavý i dramatický, dobre gradovaný dej. Spolu s autorkou sa ocitnete v zákutiach jej revíru veľmi realisticky – ako keby ste boli súčasťou deja. Psičkárske príbehy sú opravdivé, až lyricky precítené, je v nich smútok i radosť, ľútosť i šťastie, vážne aj s humorom z nich cítiť že poľovníkom nemôže byť hocikto.

Z knihy vyznieva aj úprimné priateľstvo poľovníkov navzájom, dodržiavanie tradícií, nepísané, ale umocnené zvyky – to všetko dokazuje, že poľovníctvo je dnes nevídaný fenomén. Ozajstní poľovníci sú dobrí ľudia, ktorých príroda učí byť tvrdými, spravodlivými, priateľskými a skromnými. Už máme žiaľ málo takých záujmových skupín, ktoré dokážu nezištne pomáhať. Aj o tom je  táto kniha – je to kusisko poľovníckej osvety, je to úžasná prezentácia našej poľovníckej kultúry a vlastne je to krásny dôkaz, že poľovníctvo má zmysel. Mnoho rokov sme sa v SPZ i SPK zamýšľali ako vysvetliť význam poľovníctva ostatnej verejnosti. Zhodli sme sa, že na vidieku je to ľahšie, lebo tam otázka života a smrti je realite bližšia, ako v mestách, kde o prírode vedia tak málo, aj to len z masmédií, ktorým sa dnes už pomaly ani nedá veriť. Je to aj tým – ako pekne píše autorka, že v prírode máme bližšie k Pánu Bohu. Veľmi nechápem kam smeruje súčasný svet, ale už aj na vidieku žiaľ stretám mnoho „pomýlených“ ľudí, ktorí nie sú zorientovaní v čom máme skutočné hodnoty. Veru by si malo túto knižočku prečítať veľa, veľa ľudí, aby pochopili, že život je krásny, že dávať je omnoho viac ako dostať, že príroda patrí medzi najkrajšie dary Stvoriteľa, ktoré si musíme vážiť. Úprimne chválim túto 250 stranovú knižočku a verte, keď ju prečítate, nesklame Vás. Navyše má krásny obal, je krásne ilustrovaná Jožkom Diheneščíkom, má hodnotnú fotografickú prílohu, kvalitný papier i grafiku.

Môžete si ju objednať na čísle 0905 795 808, alebo na email. adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.,
tak ako som to urobil aj ja. Neoľutoval som a verím, že aj vy budete spokojní.                                                                                                                                       

Marian Číž

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.