Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

DSC 0031 zmensenaV utorok 31.8.2021 zasadala v Bytči expertná skupina proti africkému moru ošípaných zložená zo zástupcov agrorezortu, veterinárov, poľovníkov i chovateľov ošípaných. Cieľom tohto stretnutia bol apel na poľovných hospodárov, štatutárnych zástupcov i pracovníkov štátnej správy, pretože aktuálnu situáciu s africkým morom ošípaných je možné zvrátiť práve v tých okresoch, ktoré susedia s nárazníkovou zónou. Stretnutia sa zúčastnilo takmer 150 zástupcov z revírov Žilinského kraja a okresov Považská Bystrica a Bytča.

Dôležitosť tohto stretnutia potvrdila aj účasť II. štátneho tajomníka za MPRV SR Milana Kyseľa, predsedu výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu i poradcu ministra pôdohospodárstva Martina Ondráša, ktorý má na starosti problematiku afrického moru ošípaných.

Slova sa ujal prof. Bíreš, ktorý poľovníkom vysvetlil aktuálnu zlú situáciu s premorením krajiny, nakoľko už takmer polovica slovenských revírov má sprísnené opatrenia z dôvodu blízkosti AMO v okolitých okresoch. Taktiež prijímané opatrenia, ktoré sú v nadväznosti na právne normy Európskej komisie, predovšetkým čo sa týka zastavenia lovu diviakov po tom, čo bol v revíri diagnostikovaný pozitívny diviak. Preto ústredný riaditeľ Bíreš, i všetci účastníci sediaci za predsedníckym stolom vyzvali poľovníkov na urýchlené znižovanie stavov diviačej zveri po dobu, pokiaľ sa nedosiahne denzita maximálne 0,4-0,5 diviaka na km2.

Martin Ondráš, aktuálny poradca ministra pôdohospodárstva vysvetlil poľovníkom vážnu situáciu, i aktuálnu trhovú hodnotu ošípaných. Zhrnutie v krátkosti:

  • aktuálna trhová hodnota ošípaných sa pohybuje vo výške 90 miliónov € a Slovensko o ňu môže prísť, pokiaľ bude Slovensko premorené AMO,
  • množstvo ošípaných, ktoré sa nachádza na farmách nie je možné pri súčasnej kapacite kafilérie ani kde skafilerovať,
  • je vyhlásená núdzová situácia, ktorá stavia prof. Bíreša v riešení krokov proti AMO, do pozície hlavného lekára Mikasa,
  • žiadne plánovanie diviačej zveri neplatí nakoľko nie sú ohrozené normované kmeňové stavy diviakov, preto OÚ nemôžu žiadať od užívateľov v mimoriadnej situácii žiadosti o navyšovanie,
  • 8.2021 keď boli schválené a vydané mimoriadne núdzové opatrenia v zmysle zákona č. 39/2007, platné od 3.8.2021 do odvolania je uvedenom dokumente jednoznačne prikázaný:
  • celoročný intenzívny lov diviačej zveri bez ohľadu na vek a pohlavie,
  • znižovanie denzity diviačej zveri na max. 0,5 diviaka na km2 v poľovnom revíri,
  • lov zveri zakázaných spôsobom lovu alebo nesprávnym spôsobom lovu podľa osobitného predpisu na základe opatrenia HVL,
  • celoročný lov diviačej zveri na vnadiskách,

Z búrlivej diskusie jasne vyplynulo, že užívateľom poľovných revírov je kladených množstvo povinností, ale taktiež im štát znemožňuje plnenie týchto opatrení, keďže rezortné ministerstvo niečo prikáže a envivrorezort to svojimi zákonmi zakazuje (napr. vnadenie v treťom stupni ochrany, poľovnícke zariadenia v 4. stupni ochrany a pod.). Ďalším problémom na ktorom sa zhodli všetci účastníci je aj ráz jednotvárnej poľnohospodárskej krajiny a neustále sa ťahajúca novela zákona o zbraniach a strelive, ktorá by mala povoliť nadobúdanie a používanie tzv. nočných videní na efektívny lov diviačej zveri.

Zástupca SPK viceprezident Kaššák vyzval všetkých účastníkov, aby úzko komunikovali s miestne príslušnými obvodnými poľovníckymi komorami, ústredním SPK a každé znemožnenie lovu (od problémov s navyšovaním plánov, vnadením v 3. stupni ochrany, problémami s miestnou ŠOP SR) nám dali vedieť, aby sme ho okamžite mohli posunúť na MPRV a riešiť na úrovni ministrov.

DSC_0014_zmensena.JPGDSC_0017_zmensena.JPGDSC_0019_zmensena.JPGDSC_0022_zmensena.JPGDSC_0031_zmensena.JPGDSC_0033_zmensena.JPGDSC_0039_zmensena.JPGDSC_0043_zmensena.JPGDSC_0048_zmensena.JPGDSC_0049_zmensena.JPGDSC_0051_zmensena.JPGDSC_0077_zmensena.JPGDSC_0085_zmensena.JPG

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.