Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

37785707 1741928672556982 6225668435443974144 oAfrický mor ošípaných sa ďalej šíri Európou, prípadov nákazy je už teraz viac ako za celý minulý rok. Svetlou výnimkou zostáva Česká republika, kde sa vďaka prísnym opatreniam od tohtoročného apríla žiadny nový prípad neobjavil. Podľa odhadov nemeckej vládnej agentúry Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) sa obzvlášť kritickou javí situácia v Rumunsku, v delte Dunaja.

Smrteľnou chorobou pre ošípané a diviačiu zver je zasiahnutých osem krajín vo východnej Európe a Rusku, pričom z Ruska sa údaje do európskej štatistiky nezapočítavajú.

V Rumunsku je odstránenie infekcie ťažké. Na dedinách prevláda obyčaj obdarovávať mäsom a údeninami z porážok širšej rodinu a priateľov. A proti predpisom Európskej únie sa tam ošípané kŕmia zvyšky jedla, ktoré by mohlo byť nakazené.

V Európe bolo do konca augusta nahlásených 4800 prípadov nákazy divoko žijúcich ošípaných a jedincov žijúcich v domácich chovoch. To predstavuje nárast o 700 prípadov v porovnaní s celým predchádzajúcim rokom. AMO v Českej republike bol zaznamenaný v júni 2017 na Zlínsku. Do tohtoročného júna bol potvrdený u 230 diviakov, z toho 18 bolo ulovených, ostatné boli uhynuté kusy.

V tomto mesiaci navyše nahlásila prvé prípady nákazy aj Čína. Podľa vedcov tam bol vírus zanesený prepravou zvierat z Ruska. Čína do 1. septembra kvôli výskytu AMO utratila viac ako 38 000 ošípaných.V Číne patrí bravčové mäso medzi základné potraviny a za jeden mesiac objavili v krajine AMO v piatich rôznych proevinienciách, čo prinútilo úrady konať a utratiť tak ošípané na farmách s cieľom zabránenia šírenia vírusu. Ministerstvo tento týždeň varovalo, že nemôže vylúčiť možnosť ďalšieho výskytu vírusu. Čína má podľa agentúry Reuters najväčší chov ošípaných na svete.

Zdroj: www.africkymorprasat.cz
Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.