Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

nemecko noveNa nemecko-poľskej hranici boli nájdené väčšie počty uhynutých diviakov. Tie našli počas pátracej akcie, kde sa v čriede údajne nachádzalo najmenej 30 kusov diviačej zveri. Objavili ich na ostrove Küstrin-Kietz, ktorý je súčasťou severnej infikovanej zóny vo východnom Nemecku, bezprostredne susediacej s Poľskom. Tento nález sa podaril počas intenzívneho pátracieho dňa minulú sobotu, ktorý zahŕňal najmenej 300 pomocníkov na zemi, na oblohe (s použitím 4 dronov, niektoré s termokamerami) a vo vode (pri rieke Odra, ktorá tvorí hranicu medzi týmito dvoma krajinami).

Nález infikovaných diviakov sa podaril pri štúdiu snímok zachytených dronom. Hovorca okresu Märkisch Oderland Thomas Behrendt pre verejnoprávnu televíziu RBB uviedol: „Polovica diviakov je už mŕtva a druhá polovica bola evidentne nakazená.“ Cieľom intenzívneho dohľadu bolo identifikovať a odstrániť čo najviac uhynutých tiel, aby neinfikovali ďalšie diviaky a prostredie. Vyzerá to však, že počty nájdených diviakov stále rastú. Pátranie v sobotu prinieslo aj ďalšie nájdené úhyny, ktoré sa v súčasnosti skúmajú. Celkovo bolo v okolí mesta Bleyen preskúmaných zhruba 45 km2. Na vyhľadávaní sa zúčastnili hasiči, policajti, poľovníci, poľnohospodári a zamestnanci okresu. Oficiálny počet infikovaných diviakov v Nemecku bol začiatkom víkendu 55; 2 z nich sa našli v severnej infikovanej zóne v okrese Märkisch Oderland. 

nemecko nove

Južná infikovaná zóna, ktorá tiež hraničí s Poľskom, zahŕňa časti okresov Spree-Neisse a Oder-Spree. V tejto oblasti bolo do začiatku víkendu hlásených celkovo 53 diviakov..Poloha ostrova Küstrin-Kietz bola na mape dočasne zvýraznená červenou hviezdou. Takto to bude zobrazené, kým nebudú k dispozícii podrobnejšie informácie o číslach a umiestnení. Očakáva sa, že sa tak stane v priebehu týždňa. 

Video (zobrazí sa po kliknutí), zverejnené agentúrou RBB, zobrazuje zábery vrhu diviakov, z ktorých sú niektoré zvieratá mŕtve a niektoré sú na ceste k úmrtiu. Podľa záberov z dronu už bola diviačica uhynutá.

Nemecké úrady tiež rozšírili takzvanú vysokorizikovú zónu vo východnom Nemecku, čo je oblasť obklopujúca 2 infikované zóny. Táto oblasť teraz zahŕňa aj mesto Frankfurt an der Oder. Po vykonaní tejto úpravy budú okresy zodpovedajúcim spôsobom prispôsobovať svoje smernice o všeobecných chorobách zvierat, napísal nemecký poľnohospodársky titul Top Agrar. Celkov má riziková zóna zhruba 2 200 km2.

Zdroj: pigprogress.net
Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.