Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Internetový portál www.africkymorprasat.cz dnes informoval o nariadení Krajskej veterinárnej správy pre Zlínsky kraj, ktorá k 1. februáru 2018 vydala nové mimoriadne veterinárne opatrenia reagujúc na zmenšenie zamorenej oblasti, ktorou bol doteraz celý okres Zlín. Zamorená oblasť aktuálne zahrňuje len 40 % okresu. Zmenšním zamorenej oblasti tiež došlo k zmenám vo vzťahu k vyplácaniu zástrelného a nálezného.

Poľovné revíri v katastroch, ktoré už nebudú súčasťou zamorenej oblasti, si budú môcť nárokovať zástrelné v zodpovedajúcej oblasti s intenzívnym lovom. Budú však môcť po vyšetrení na trichinelu, ktoré je dlhodobo povinné v celej Českej republike, zverinu z ulovených diviakov konzumovať či uvádzať na trh, čo doteraz nemohli. Zároveň si nebudú môcť nárokovať kompenzácie za ušlý zisk v dôsledku likvidácie tiel ulovených ošípaných v asanačnom podniku.
 
Pre napadnutú oblasť zostávajú platné rovnaké povinnosti ako doteraz. V platnosti zostáva aj tzv. Vysoko riziková oblasť vytýčená ohradníkmi. V katastroch do nej patriacich platí zvýšené zástrelné, tak ako sme už informovali.. Ošípané a diviaky ulovené v tejto oblasti, naďalej nie je možné využiť pre ľudskú spotrebu, platí tu tiež zákaz vstupu do extravilánu obcí (až na nariadenie vymenovanej výnimky).
 
Pokiaľ ide o komerčné chovy domácich ošípaných, ktoré sa nachádzajú v katastroch okresu Zlín, ktoré už nespadajú do zamorenej oblasti, SVS aktuálne ešte čaká na oficiálne zverejnenie rozhodnutia Európskej komisie v tejto veci. Akonáhle bude rozhodnutie zverejnené, obmedzenia pre nich prestanú platiť a budú vydané nové mimoriadne veterinárne opatrenia, kedy tieto chovy už nebudú mať najprísnejšie obmedzenia v obchodovaní s mäsom.
 
Foto: Zmena zón I a zóny II - Zlínsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 









Zdroj: www.africkymorprasat.cz
Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (AMP_18_MVO_2018_014531_divoka_prasata_nova_za~.pdf)AMP_18_MVO_2018_014531_divoka_prasata_nova_za~.pdf[Nariadenie ŠVS ČR - nová zamorená oblasť]394 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.