Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

CR AMO 2017Veterinári zakázali predaj živých diviakov do všetkých štátov mimo ČR, českí chovatelia ošípaných nesmú používať seno a slamu zo štátov, kde sa vyskytuje africký mor ošípaných, teda napríklad z Belgicka alebo Poľska. Štátna veterinárna správa (SVS) tiež zakázala dovoz tiel ulovených zvierat z čeľade sviňovité alebo vedľajšie živočíšne produkty z týchto zvierat na zhotovenie trofejí zo štátov, kde sa choroba vyskytuje. 

Túto správu oznámilo dňa 1.11.2018 ministerstvo poľnohospodárstva na svojom webe. Zákaz, ktorý by mal znížiť riziko zavlečenia choroby do chovov, platí od 1.11.2018 . Za jeho porušenie hrozí pokuta do dvoch miliónov korún pre právnické osoby a podnikateľov, pre fyzické osoby do 100 000 korún. "Mimoriadne veterinárne opatrenia zakazujú dovážať telá ulovenej zveri z čeľade sviňovité, časti tiel z tejto zveri alebo vedľajšie živočíšne produkty z tejto zveri na výrobu trofejí. Ďalej sa tiež zakazuje používať v chovoch ošípaných seno a slamu, ktoré pochádzajú z krajín, ktoré sú zasiahnuté africkým morom ošípaných, "povedali ČTK zástupcovia SVS.

Podľa predsedu Poľnohospodárskeho zväzu ČR Martina Pýchu mal ísť štát ešte ďalej a zakázať dovoz mäsa z diviakov z krajín, kde sa mor vyskytuje. "Väčšina sa spracuje, ale zvyšky môžu niečo kontaminovať," povedal Pýcha pre ČTK. Podľa neho zväz po takomto zákaze volá už od minulého roka, keď sa mor prvýkrát objavil v ČR. Obchod so senom pre chovy ošípaných je podľa neho minoritnou záležitosťou, rovnako ako obchod so živými diviakmi. "Myslím si, že seno sa samozrejme dováža z Poľska, ale nie do chovov ošípaných, ale do chovov prežúvavcov," dodal. Štátna veterinárna správa navyše nemá ani presné údaje o dovoze produktov na preparáciu trofejí, dodala SVS.

Zdroj: www.africkymorprasat.cz 
Obrázok je ilustračný

Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.