Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Česká republika je prvou krajinou v EÚ, ktorá bola úradne vyhlásená za oblasť bez afrického moru ošípaných (AMP) po vypuknutí infekcie v posledných rokoch. Vzhľadom na to, že v ČR nebolo od apríla 2018 nájdené žiadne ohnisko nákazy, krajina získala podporu členských štátov EÚ, aby zrušila všetky obmedzenia v krajine. Vyhlásenie prichádza menej ako dva roky potom, kedy ČR ohlásila prvý prípad AMO a nasledoval boj o odstránenie vírusu. 

Návrh na zrušenie všetkých obmedzení bol schválený hlasovaním vo výbore Európskej komisie. Vytenis Andriukaitis, komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín, uviedol: "Príklad Česka ukazuje, že pri správnej aplikácii nástrojov a postupov rozvinutých v EÚ môže byť choroba kontrolovaná, a dokonca odstránená. Dokazuje, že naše postupy sú účinné a že už nie je dôvod pre ďalšie obmedzenia. Je to malá odmena, ale napriek tomu si nemôžeme dovoliť poľaviť v našom úsilí, dokiaľ bude boj s AMP pokračovať. "Európska komisia formálne prijme rozhodnutie v najbližších týždňoch.

Prístup v sa skladal z niekoľkých cielených opatrení. Išlo najmä o obmedzení vstupu do ohniska nákazy, v kombinácii s monitorovaním a okamžitým odstránením kadáverov a intenzívny lov diviakov v oblasti okolo ohniska. Týmto spôsobom sa zabránilo rozšíreniu vírusu. Podľa údajov poskytnutých Svetovou organizáciou pre zdravie zvierat (OIE) uhynulo na AMO v Českej republike v období od júna 2017 do apríla 2018 celkovo 221 diviakov. Posledný nález bol zistený 19. apríla 2018. Zároveň nedošlo k nakazeniu žiadnej domácej ošípanej.

Zdroj: www.africkymorprasat.cz
Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.