Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

efsa logo schemaPosledné vedecké stanovisko  Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k africkému moru ošípaných (AMO) sa zameriava na riziko zavlečenia vírusu do nepostihnutých oblastí EÚ prostredníctvom krmiva, podstielky a vozidiel na prepravu ošípaných. Potenciál prenosu AMO prostredníctvom týchto ciest je podľa EFSA nižší ako napr. v prípade presúvania živých ošípaných alebo umožnenia kontaktu diviakov s ošípanými. Riziko prenosu však ani v týchto prípadoch nemožno úplne vylúčiť.

Za pomoci získaných odborných znalostí (expert knowledge elicitation, EKE) bol vyvinutý model na hodnotenie rizika prenosu AMO prostredníctvom rôznych dráh či matríc. EKE bol založený na dôkazoch z rešerše literatúry a verejnej konzultácie. EFSA vyhodnotil 17 produktov a matrícktoré boli zoradené podľa pravdepodobnosti kontaminácie vírusom v oblastiach postihnutých AMO a následným infikovaním ošípaných v nedotknutých oblastiach. Najvyššie hodnotenie (najpravdepodobnejší prenos vírusu) získali kŕmne zmesi (mash, pelety), kŕmne doplnkové látky a kontaminované vozidlá.

Na zníženie rizika zavlečenia vírusu do chovov ošípaných prostredníctvom krmiva, podstielky a vozidiel, odporúča EFSA prísne dodržiavanie príslušných procesov dekontaminácie a skladovania všetkých produktov, ktoré boli presunuté z oblastí postihnutých AMO do nepostihnutých oblastí.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (efsa_transmit_ASf.pdf)efsa_transmit_ASf.pdf[Vedecké stanovisko k prenosu vírusu AMO]1844 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.