Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

IMG 20200131 141544 zmensenaV Košiciach dnes 31.1.2020 zasadá expertná skupina pre africký mor ošípaných, za účasti ústredného riaditeľa ŠVPS SR prof. MUDr. Jozefa Bíreša, DrSc. a zástupcov užívateľov poľovných revírov za okres Košice-okolie.

Krátke zhodnotenie situácie na Slovensku a v Európe ÚR ŠVPS SR:
Slovensko má najhoršiu východiskovú situáciu zo všetkých krajín, vzhľadom na neprehľadnú situáciu na Ukrajine, Maďarsko neeviduje úhyny tak ako by malo, preto tam situácia môže byť ešte horšia ako je uvedené. V Poľsku mor preskočil 390 km na západ a od okresu Medzilaborce je vzdialený len 36 km.
Na Slovensku je aktuálne potvrdených 45 pozitívnych prípadov u diviačej zveri.

Od roku 2020 sa budú vyplácať odmeny vyššie: 50 € za vzorku z pozitívneho uhynutého diviaka a 30 € za každého uloveného diviaka.V roku 2019 bolo zaznamenaných
1900 pozitívnych prípadov (nie kusov) v chovoch domácich ošípaných s najhoršou situáciou v Rumunsku (1716 fariem)
6189 pozitívnych prípadov u diviačej zveri - Poľsko až 2400 ks, Maďarsko 1746, Belgicko 481.
AMO je potvrdené už len 14 km od hraníc s Nemeckom. Nemecko stavia plot, majú 24 hodinové služby, odstreľovači sa menia každých 12 hodín.

Každá krajina musí nahlasovať nebezpečné choroby. V Európe je 6 závažných chorôb. Dominuje AMO. 

Diskusia: 
- Každý štvrtok sa organizujú trhy s odstavčatami v Maďarsku. Slvoensko má 24 hodinové kontroly na hraniciach. Ročne zbalia 1,5 tony potravín v súkromných autách, nie kamiónoch. V Maďarsku je príliš veľa tajených prípadov.

- Spoločné poľovačky treba organizovať tak, aby vývoj vírusu nešiel ďalej. Ak bude vývoj iný, bude sa musieť lov v infikovaných zónach zakázať.

- Je potrebné počas sezóny zberu zhodov a hubárskej sezóny, ktoré sa blížia, vyhlásiť zákaz vstupu do lesov pre zabránenie šírenia nákazy.

- Od 1.1.2020 platí novela zákona o ochrane prírody a krajiny, kde je zakázané prikrmovať zver jadrovým krmivom od 3. stupňa ochrany prírody. ŠVPS SR bude túto otázku čím skôr riešiť.

- Slama a krmivo ktoré sa zobralo z polí, je možné používať najskôr po 4 mesiacoch.

- Nemôžu nariadiť maximálnu šírku pásov, môžu to len odporučiť.

- Veľký nedostatok odstavčiat, je potrebné dať pozor na dovoz z Maďarska v jarnom období, cena v HUN je veľmi nízka, preto Slováci uprednostňujú nákup zo zahraničia. Predseda Zväzu chovateľov ošípaných poďakoval poľovníkom za spoluprácu, za to že pomáhajú znižovaním denzity diviačej zveri.

- Čo sa môže stať keď manipulujem s pozitívnym diviakom, ale nevykazoval žiadne známky. Odpoveď: Pri každom ulovenom diviakovi sa musí zúčastňovať čo najmenej ľudí. Uloviť diviaka, dať do nepriepustného obalu, alebo vaničku, dať ku boxu kde ho vyvrhneme, do kontajnera umiestnime uloveného diviaka a následne celé okolie vydezinfikujeme, oblečenie vyperieme. Každá RVPS zorganizuje k tejto problematike školenie.

- Slovenská poľovnícka komora zabezpečila nákup dezinfekčných prostriedkov pre všetkých užívateľov poľovných revírov v nárazníkovej zóne, ktoré budú distribuované v priebehu dvoch nasledujúcich týždňov.

- Nie je možné urobiť vyšetrovanie vzoriek v Košiciach? Odpoveď: Pokiaľ bude potreba, auto zo Zvolena bude pre vzorky chodiť každý deň. Výsledky sú doručované max. do 4-5 dní. Laboratórium musí spĺňať vysoko odborné požiadavky, je v zozname svetových odborných laboratórií, takmer každý deň sú laboratóriá auditované aby spĺňali najvyššie požiadavky. Nikde inde nie je možné zatiaľ vytvoriť laboratórium, nakoľko by to stále veľké finančné prostriedky. 

- Ako sa nakladá s diviakmi z kafilerických áut a ako sú skonfiškované. Odpoveď: Chodia úplne nové vozidlá, ktoré majú hydraulickú ruku, preklápaciu techniku do kontajnera. Vozidlo ide priamo do kafilérie. Čo sa týka zvozu a likvidácie, nie sú žiadne problémy, autá a zariadenia sú dezinfikované. Pri 135°C sa uvaria po dobu 30 minút a zlikvidujú. V lete 2019 boli Kórejčania v kafilérii a ich posudok bol, že takú modernú a bezpečnú kafilériu nevideli nikde vo svete.

- prof. Bíreš poďakoval poľovníkom za ochotu a pomoc pri tlmení populácie diviačej zveri. Taktiež poďakoval Slovenskej poľovníckej komore za výbornú spoluprácu so Štátnou veterinárnou a potravinou správou SR. Podľa slov pána profesora, vzájomnú spoluprácu nám závidia všetky európske krajiny.

- Slovenská poľovnícka komora taktiež poďakovala prof. Bírešovi i všetkým jeho kolegom, ktorí sa podieľali na bezproblémovom doručení chladiarenských zariadení užívateľom poľovných revírov v nárazníkovej zóne. Žiadny štát vo svete nezabezpečil poľovníkom taký servis v podobe chladiarenských zariadení, ako Slovensko. ĎAKUJEME!

Autor: M.Hustinová

IMG_20200131_135108_zmensena.jpgIMG_20200131_135114_zmensena.jpgIMG_20200131_141544_zmensena.jpgIMG_20200131_141559_zmensena.jpg

 

 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.