Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

INFORMAČNÝ LETÁK SPK

SLOVENSKÉ SOKOLIARSTVO BOLO ZAPÍSANÉ DO ZOZNAMU UNESCO !!!

Sokoliarom zo Slovenského klubu sokoliarov pri SPK sa konečne podarilo zavŕšiť 15 ročnú snahu. Dňa 14.12.2021 bolo sokoliarstvo konečne zapísané na Svetový zoznam UNESCO! Pristupujúcimi štátmi s prvkom sokoliarstva boli spolu s nami aj Chorvátsko, Írsko, Kirgizsko, Holandsko a Poľsko. Slovenskí sokoliari sa tak pridali k ďalším 18 štátom, ktoré sú už so sokoliarstvom v zozname zapísané niekoľko rokov. Mimochodom, „sokoliarstvo“ ako také, bolo prvkom zapísaným na svetový zoznam UNESCO s doposiaľ najširšou nomináciou štátov nielen Európy, ale aj Ázie. Sokoliarstvo, žijúce dedičstvo ľudstva sa tak pridá k siedmym doteraz zapísaným slovenským prvkom v UNESCO. Je tak len ôsmym prvkom, ktoré má Slovensko zapísané v svetovom zozname. Celú tlačovú správu si prečítate tu.

SULÍK: SME ZÁSADNE PROTI ZÁKAZU OLOVA

novela

Ministerstvo hospodárstva SR nesúhlasí s pripravovaným plošným zákazom používania a predaja streliva s obsahom olova na civilné použitie. Rezort podporuje strelecké organizácie a bude sa usilovať, aby sa zákaz neprijal. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík. „Toto je vec, s ktorou nielen široká strelecká verejnosť nesúhlasí. Považujeme to za zlý nápad, za úplne zbytočné obmedzenie aj my, ktorí nie sme strelcami.“ Sulík už poslal list so žiadosťou o spoločné zamietavé stanovisko k návrhu rezortným kolegom zo 17 krajín EÚ, ktoré zákaz tiež odmietajú. Imrich Šuba (SPK) pripomenul, že poľovníci už podľa súčasne platnej legislatívy nesmú používať olovo v blízkosti mokradí. Plošný zákaz by však napríklad znemožnil používanie 80 % súčasných brokových zbraní. Čítajte celé vyhlásenie tu.

PREZIDENTKA PODPÍSALA NOVELU ZÁKONA    O ZBRANIACH A STRELIVE

novela

Dlho očakávaná a viac ako 6 rokov prerokovávaná novela zákona o zbraniach a strelive bola schválená parlamentom a už aj podpísaná prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Novela zákona o zbraniach a strelive nadobudne účinnosť 1.2.2022, avšak jedno ustanovenie, týkajúce sa poľovníkov, nadobudne účinnosť dňom zverejnenia v zbierke zákonov. Konkrétne sa jedná o ustanovenie, ktorým sa spomedzi zakázaných doplnkov zbrane vylučuje zameriavač zbrane skonštruovaný na princípe noktovízora alebo termovízie. Toto ustanovenie bude mať významný vplyv pri tlmení hustoty diviačej zveri z dôvodu hrozby rozšírenia afrického moru ošípaných. Zhrnutie zmien a konsolidované znenie zákona nájdete na našom webe.

UPOZORNENIE PRE DRŽITEĽOV TROFEJE VLKA DRAVÉHO

V súvislosti so zmenou statusu ochrany vlka dravého účinnosťou novej vyhlášky č. 170/2021 Z. z. ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny sa blíži ukončenie prechodného obdobia do 31. decembra 2021, ktoré prináša zmeny vo vzťahu k držbe exemplára vlka dravého.
V rámci prechodného ustanovenia vyhlášky sa umožňuje doterajším držiteľom chránených živočíchov, ktoré do účinnosti vyhlášky (do 31.mája 2021) chránenými neboli, ponechať si v ich držbe bez toho, aby potrebovali požiadať o výnimku na ich držbu MŽP SR ak písomne oznámia ich držbu a spôsob ich nadobudnutia organizácii ochrany prírody a krajiny (ŠOP SR) do 31. decembra 2021. Oznámenie je potrebné zaslať písomne na adresu ŠOP SR, Tajovského 28B, 974 01 Banská Bystrica. Viac info nájdete po kliknutí sem.

Sledujte FB facebook.com/polovnictvo.spk insta instagram.com/polovnictvo_ma_zmysel

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.