Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

christian wiediger cUF4SSxY KA unsplashSaská vláda sa dohodla so zemským poľovníckym zväzom na vyhubení takmer všetkých diviakov v ochrannom koridore na východe krajiny. Opatrenie má zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy afrického moru ošípaných (AMO) z Poľska do Saska. Oznámila to saská ministerka sociálnych vecí Petra Köppingová, ktorej úrad má boj s vírusom na starosti. Plošný lov zveri tak môže začať. Sasko už začiatkom júla oznámilo, že chce v ochranných koridoroch fungujúcich ako bariéra okolo zamorených oblastí znížiť populáciu čiernej zveri na najviac dva kusy na 1 000 hektárov. Teraz sa Köppingová dohodla s poľovníckym zväzom na tom, že s hubením diviakov je možné začať. Vyhladenie populácie sa bude týkať ochranného koridoru od saského mestečka Bad Muskau pri hraniciach s Brandenburskom a Poľskom až po Žitavu na trojmedzí Saska, Poľska a Česka. „Sme veľmi radi za dohodu o tomto dôležitom opatrení v boji proti prasaciemu moru,“ povedala Köppingová po rokovaní s poľovníckym zväzom. Tomu prisľúbila plnú podporu.

Poľovníci teraz budú mať dva mesiace na lov diviakov. Za každý ulovený kus dostanú 300 eur. Po spomínaných ôsmich týždňoch nastane druhá fáza lovu, kedy budú nasadené aj drony. V tretej fáze, kedy by už oblasť mala byť takmer bez diviačej zveri, budú správcovia revírov dostávať prémie za to, že tento koridor udržia bez diviakov.

Sebastian Vogel, ktorý je šéfom krízového štábu boja proti AMO pri saskom ministerstve sociálnych vecí, označil finančné odmeny ako atraktívny stimul poľovníkom, aby sa mor podarilo zastaviť a následne v regióne odstrániť.

Podľa ČTK, 17. 8. 2023
Foto: unsplash.com

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.