Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

IMG ASFSwedenAfrický mor ošípaných (ASF) bol zistený vo vzorke uhynutého diviaka nájdeného juhovýchodne od mesta Fagersta, 145 km severozápadne od hlavného mesta Švédska, Štokholmu. V súčasnosti nie je jasné, ako sa choroba dostala do Švédska. Švédsky Národný veterinárny inštitút (SVA) túto správu zverejnil 6. septembra. Úrady dodali, že od 25. augusta bolo v oblasti zvanej Fagerstatrakten nájdených celkom 7 mŕtvych diviakov. Vzorky od ostatných diviakov sú na ceste do SVA. Príslušné orgány teraz intenzívne pracujú na lokalizácii, potlačení a kontrole infekcie. Bližšie informácie budú poskytnuté priebežne. Lena Hellqvist Björnerot je hovorkyňou Švédskej rady pre poľnohospodárstvo. Povedala: „Teraz implementujeme pohotovostný plán, ktorý máme už dlho. Využívame aj skúsenosti z iných krajín, ktoré boli v podobnej situácii.“ 

Prebieha mapovanie
Jedným z prvých opatrení bude, aby zodpovedné orgány spolupracovali s poľovníckymi organizáciami na presnom zistení veľkosti postihnutej oblasti. A to hľadaním uhynutých diviakov v kombinácii so znalosťou oblastí, kde sa diviaky vyskytujú. Do postihnutých oblastí bude spočiatku zakázaný vstup ľuďom, aby sa zabránilo prenosu cez odpad alebo mäso. Celkovo bola ako infekčná zóna identifikovaná plocha 1 000 km².

Nie je známe, čo mohlo spôsobiť prepuknutie nákazy. Poľovnícky web Svenskjakt poukázal na skládku, ktorá prilákala populácie diviakov. Dr. Karl Ståhl z SVA povedal: „V súčasnosti nevieme, ako sa infekcia dostala, ale ide o skok z diaľky z najbližšej infikovanej oblasti v Európe, a preto predpokladáme, že to bolo cez ľudí a nie diviaky. V Európe v súčasnosti dochádza k rozsiahlemu šíreniu vírusu. Sú krajiny, ktorým sa podarilo túto chorobu vykoreniť, a to je náš národný cieľ.“

Preskúmanie situácie biologickej bezpečnosti
Úrady vyzvali chovateľov ošípaných, aby prehodnotili svoju situáciu v oblasti biologickej bezpečnosti a v prípade príznakov ochorenia alebo zvýšenej úmrtnosti kontaktovali veterinára. Okrem toho SVA vyzvala verejnosť, ako aj poľovníkov v celom Švédsku, ale najmä v predmetnej oblasti a vo Västmanlande, aby nahlásili nálezy uhynutých diviakov prostredníctvom webovej stránky www.rapporteravilt.sva.se.

Zdroj a foto: pigprogress.com

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.