Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

sopsr logoŠOP SR v rámci realizácie projektu „Realizácia programov starostlivosti o veľké šelmy na Slovensku“ financovaného zo zdrojov Európskej únie uzatvorila s Prírodovedeckou fakultou Karlovej Univerzity v Prahe zmluvu o dielo,  ktorej predmetom je vykonanie nasledovného diela: Vypracovanie štúdií odhadu početnosti chránených druhov veľkých šeliem (vlk dravý, rys ostrovid a medveď hnedý) a vypracovanie štúdie stupňa hybridizácie vlka dravého s príbuznými druhmi živočíchov (šakal zlatý, pes domáci) analýzou DNA.

Ciele projektu súvisiace s odberom vzoriek sú odhad početnosti – veľkosti populácie medveďa, rysa a vlka v SR, určenie pomeru pohlavia, určenie populačnej hustoty v geografických celkoch, určenie stupňa hybridizácie vlka, určenie zloženia potravy, vyšetrenie na parazity. Zmluva sa teda netýka len samotnej početnosti medveďa hnedého, ale aj ďalších údajov u všetkých troch veľkých šeliem žijúcich na Slovensku. Prebiehajúci výskum je považovaný za veľmi unikátny svojim širokým záberom. Odhad početnosti jednotlivých druhov je len jeden zo skúmaných parametrov. 

Zahájenie prác a odovzdanie štúdie je odvodené od platnosti a účinnosti predmetnej zmluvy č. ŠOP SR/120/2019. Zmluva nadobudla účinnosť dňa 09.04.2019 a je platná do 09.04.2024.

Výskum, ktorý sa týka problematiky medveďa hnedého má dve, na seba nadväzujúce fázy a to terénnu (zber) a laboratórnu (biochémia a štatistika) časť. Úlohou Štátnej ochrany prírody SR bolo zabezpečiť prvú fázu, ktorá sa týkala zberu biologického materiálu. Časové kritériá boli dodržané, Štátna ochrana prírody SR ukončila zber vzoriek, 30. apríla 2021 boli všetky vzorky boli odovzdané.  Realizáciu druhej časti výskumu a získavania údajov mali za úlohu pracovníci Prírodovedeckej fakulty UK Praha.

Laboratórne analýzy DNA medveďa hnedého, vlka dravého, ako aj rysa ostrovida sú v tomto období hotové. Karlova Univerzita finalizuje fázu modelovania početnosti jednotlivých druhov. ŠOP SR intenzívne komunikuje s predstaviteľmi Karlovej Univerzity a robí viaceré kroky na urýchlenie výsledkov výskumu sčítania populácie medveďov, ktoré sa  začalo v septembri 2019.

Zdroj: ŠOP SR

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (oponentsky posudok_klinga_kanuch.pdf)oponentsky posudok_klinga_kanuch.pdf[Oponentský posudok, Klinga, Kaňuch, TUZVO]222 kB
Stiahnúť tento súbor (00 ŠTÚDIA FINAL - Velikost_populace_medved_Slovensko2.pdf)00 ŠTÚDIA FINAL - Velikost_populace_medved_Slovensko2.pdf[DNA štúdia odhadu početnosti medveďa hnedého, 2023]3873 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.