Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

SPKSlovenská poľovnícka komora odsudzuje konanie poľovníka a je pobúrená videom, ktoré zverejnil autor facebook-ovej stránky Čergov Miznúca divočina. Vzhľadom na množstvo podnetov od verejnosti uvádzame, že sme autora videa okamžite kontaktovali a poďakovali mu za to, že odhalil takéto neetické počínanie a požiadali sme ho o spoluprácu pri odhaľovaní podobného konania. Toto video však vzbudilo vášne a nevraživosť proti poľovníkom a poľovníctvu ako cieľavedomého obhospodarovania a využívania voľne žijúcej zveri ako prírodného bohatstva. Aj preto sme autora videa vyzvali k verejnému ospravedlneniu, nakoľko na konci svojho videa uverejnil text, ktorý osočoval 63 tisícovú skupinu slovenských poľovníkov, bez toho, že by poctivých odlíšil od tých, ktorí nekonajú v súlade so zákonom. 

Autor videa po našom upozornení uverejnil vo svojom príspevku nasledovné: „Vzhľadom k tomu, že niektorí poľovníci majú pocit, že hádžem týmto videom všetkých poľovníkov do jedného vreca a že mojim zámerom bolo údajne vrhnúť zlé svetlo na všetkých poľovníkov uvádzam nasledovné. V žiadnom prípade toto nebolo mojim zámerom, ako vyplýva aj z mojich vyjadrení v diskusii. Video som uverejnil preto, aby som poukázal na to, že toto nie je etický ani morálny spôsob lovu, čo potvrdili aj poľovníci z vedenia Slovenského poľovníckeho zväzu. Video má poukazovať na to, že medzi poľovníkmi sa vyskytujú jednotlivci, ktorí nedodržiavajú etické a morálne pravidlá lovu, ktoré sa učili pri skladaní poľovníckej skúšky. Pôvodnú nejasnú formuláciu zo záveru videa opravujem nasledovne: Niektorí nezodpovední poľovníci zneužívajú čas núdze zveri a lovia zver v blízkosti sena, ktoré je pohodené na otvorenom priestranstve. Títo nezodpovední poľovníci tak vrhajú zlé svetlo na ostatných poctivých poľovníkov, ktorých je ako verím väčšina...Mojim cieľom nebolo zneváženie poctivých poľovníkov a poľovníctva, ale upriamenie pozornosti na spoločenské problémy a porušovania zákonov, morálky a etiky. Tým poctivým ktorých sa dotklo moje všeobecné vyjadrenie sa ospravedlňujem.“ 

Odpovede na otázky od mnohých z laickej verejnosti a médií sú nasledovné:

Postupoval poľovník legálne alebo porušil zákon? Ak áno tak v čom?

Máme podozrenie, že poľovník nepostupoval v súlade s platnou legislatívou a určite konal v rozpore s etickým kódexom a morálkou. Miesto a čas skutku sú však dôležité pre posúdenie zákonnosti jeho konania. Podľa zákona o poľovníctve § 65 ods. 3 písm. e) poľovník nemôže loviť zver v čase núdze bližšie ako 200 m krmovísk a kŕmidiel, pokiaľ je takéto obdobie núdze vyhlásené okresným úradom v sídle kraja. Podľa všetkého však nešlo o prikrmovacie zariadenie ani kŕmne miesto, ale o niekým voľne vyložené seno pre zver v období ťažkej zimy a vysokého snehu. Okrem toho podľa § 26 ods. 1 písm. d) je užívateľ poľovného revíru povinný prikrmovať zver v čase núdze zdravotne nezávadným krmivom takým spôsobom, aby sa krmivo neznehodnotilo vplyvom nepriaznivého počasia alebo nespôsobovalo zveri zdravotné problémy. Takto voľne vyložené seno je nežiaducim spôsobom prikrmovania voľne žijúcej zveri. Každopádne daný poľovník porušil všetky morálne a etické princípy, ktoré mu boli vštepované na skúškach z poľovníctva, ktorej príprava trvá na Slovensku najmenej 15 mesiacov. 
Poľovník nerešpektoval prioritný svätohubertovský princíp a zabudol na to, že má zver chrániť, starať sa o ňu a až v poslednom rade loviť, podľa zákonom predpísaných možností a etických zásad.         

Či konal poľovník naozaj protizákonne, ako to bolo podsunuté týmto videom verejnosti, musia vyriešiť orgány činné v trestnom konaní v spolupráci okresným úradom pozemkovým a lesným, obvodnou poľovníckou komorou, užívateľom poľovného revíru a poľovným hospodárom. Slovenská poľovnícka komora nie  je orgánom, ktorý môže riešiť trestnú činnosť, avšak aktívne spolupracujeme  s orgánmi činných v trestnom konaní  tak, aby sme v spolupráci s odbornou ale i  Vami – laickou verejnosťou ale aj poľovníkmi odhaľovali trestnú činnosť, či porušenie morálnych a etických zásad a následne očistili naše rady od indivíduií konajúcich protiprávne. 

V prípade potreby akýchkoľvek informácií sa prosím obráťte na nás na:
tel. č.: 02 57 20 33 11/ -23
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Video: https://www.facebook.com/cergovfilm/videos/vb.265508010128311/332224484287443/?type=2&theater

Vyjadrenie bolo zverejnené v článok:
aktuality.sk - Poľovník odstrelil jelenča pri kŕmení, poľovnícka komora je pobúrená
Náš vidiek - Slovákov pobúrilo video s poľovníkom. Seno prilákalo jelenčeky, jedného zastrelil
Nový čas - Bezcitný poľovník pobúril Slovákov: Popravil jelenčeka, ktorý sa prišiel najesť!
Noizz - Poľovnícky preukaz nedáva právo bezhlavo zabíjať. Muž zastrelil jelenča pri kŕmení
Korzár - Poľovník zastrelil kŕmiace sa jelenča, video pobúrilo verejnosť
Denník N - Poľovník zastrelil v Čergove kŕmiace sa jelenča, video pobúrilo verejnosť.
Košice Online - Video so zastreleným jelenčaťom pobúrilo internet. Poľovnícka komora sa od strelca dištancuje

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.