Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

zucastneni clenovia SKS pri SPKTlačová správa - Slovenský klub sokoliarov pri Slovenskej poľovníckej komore zažíva obrovský úspech, keď sa im po dvanástich rokoch snaženia podarilo zapísať SOKOLIARSTVO do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Dňa 24.1.2019 si prezident SKS pri SPK Alojz Kaššák prebral z rúk pani ministerky kultúry Slovenskej republiky Ľubici Laššákovej osvedčenie o zápise, o ktorý sa naši sokoliari pokúšali v minulom roku už piaty krát!

Sokoliarstvo je na území Slovenska nepretržite od 5. storočia nášho letopočtu. Teraz po zápise na národný zoznam, máme možnosť zapísať sokoliarstvo aj na Svetový zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, na ktorom sa už nachádza viacero štátov Európy a Ázie. Slovensko, ktoré je svetovým lídrom vo vzdelávaní mladých sokoliarov (jediná základná škola na svete s povinným predmetom sokoliarstvo je ZŠ Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach) a zároveň aj kolískou moderného sokoliarstva si naň muselo počkať dlhých dvanásť rokov.

„Nič nie je krajšie, ako kráčať lesom a mať sokoliarskeho dravca, ktorý lieta nad vami a vráti sa vám kedykoľvek na rukavicu. Nič ho neviaže, môže kedykoľvek uletieť. Starí sokoliari hovorili, že je k vám pripútaný len silou vášho ducha,“ povedal prezident klubu SKS pri SPK Alojz Kaššák.

Autor: M.Hustinová

Reportáž TV relácie Halali

 

clenovia_SKS_pri_SPK.jpgpreberanie_osvedcenia_AK.JPGprezident_s_ocenenim.jpgzucastneni_clenovia_SKS_pri_SPK.jpgzucastneni_clenovia_SKS_pri_SPK_.jpg

 

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (tlac.sprava_sokoliari_25.1.2019.pdf)tlac.sprava_sokoliari_25.1.2019.pdf[Tlačová správa - Sokoliarstvo]906 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.