Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Amo keOkresný úrad Košice-okolie, pozemkový a lesný odbor prišiel po marcovom masívnom náleze zdochlín diviakov s razantným krokom - v zmysle zákona o lesoch vydal až do odvolania zákaz využívania niektorých lesov verejnosťou. Najväčším nebezpečenstvom je, že ľudia zanesú vírus do obcí a môžu sa nakaziť chovy ošípaných, čo by bola katastrofa. A práve z tejto asi 20 kilometrov vzdialenej oblasti sa zrejme dostal vírus aj do Košíc. Poľovníci našli úhyn tohtoročného, asi 4-kilogramového diviačaťa v lokalite Čičky (susedí so Sídliskom KVP), ktorá spadá do poľovného revíru Črmeľ, Mestských lesov Košice. K tomuto skoku 20 kilometrov vzdušnou čiarou došlo nezodpovednou činnosťou človeka. Od budúceho týždňa nariadil OÚ Košice-okolie, pozemkový a lesný odbor intenzívne prísne kontroly v infikovanej oblasti v súčinnosti s políciou, keďže sa preukázalo, že sa uvedený zákaz vstupu do lesov nerešpektoval. A to má za následok presun moru.

„Ak tam bol turista napriek zákazu, obuvou alebo odevom zaniesol vírus na Čičky. V infikovanej zóne sa tiež mohol vyváľať pes v kadáveri  a následne s ním psičkár navštívil košickú lokalitu, ktorú zamoril. Mohli sa do nej dostať aj zvyšky tela alebo vnútornosti z nelegálne uloveného diviaka v infikovanej lokalite,“ priblížil Ing. Gabriel Vukušič, vedúci odboru pozemkového a lesného OÚ. 

Zákaz vstupu do lesov, ktorý trvá doteraz, sa týka lesných pozemkov a poľovných revírov v katastrálnych územiach obcí Trstené pri Hornáde, Skároš, Rákoš, Ždaňa, Vyšná Myšľa, Ruskov, Slančík, Slanec, Nový Salaš, Slanská Huta a Kalša. Policajný zbor, lesná a poľovná stráž kontrolujú dodržiavanie tohto zákazu. Jeho porušenie je priestupkom, za ktorý hrozí sankcia až vo výške 3 320 eur. Pozemkový a lesný odbor na zákaze naďalej trvá, hoci čelí požiadavkám na jeho zrušenie. Vukušič zdôraznil, že práve kvôli takejto hrozbe sa zákaz vstupu do lesov vydával.

Amo ke

Miesto nálezu uhynutého diviaka.

Zdroj: SME
Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.