Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

amo presovPočas 16 mesiacov prítomnosti AMO sa nákaza rozšírila v poradí už do ôsmeho okresu na Slovensku. K okresu Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota a Vranov nad Topľou pribudol okres Prešov. Celkovo za toto obdobie na Slovensku evidujeme už 330 prípadov AMO u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných.

Dňa 30.10.2020 bol potvrdený Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u 5 diviakov v okrese Prešov. Ide o prvé potvrdenia výskytu v danej oblasti. Pozitívne vzorky pochádzajú z katastrálneho územia Gerlatov a Žatkovce. Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Prešov vydá pre vymedzené poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej EÚ a  SR legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy resp. zabezpečiť jej spomalenie.

Situácia za našimi hranicami je katastrofálna a naďalej pribúdajú nové prípady. V okolitých krajinách len v tomto roku zaznamenali takmer 10 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Maďarsku – cez 3 600 prípadov a viac ako 3 500 prípadov v Poľsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom.

Výskyt AMO v susedných štátoch sa zhoršuje, preto reálna hrozba ďalších nálezov zďaleka nezanikla a nezanikne najmä vtedy, ak sa všetci, od drobnochovateľov, cez chovateľov, poľovníkov, ale aj bežných občanov, nebudú správať zodpovedne a nebudú rešpektovať veterinárne opatrenia. Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná.

MPRV SR preto vyzýva k mimoriadnej opatrnosti. O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup zainteresovaných strán.

Zdroj: MPRV

amo presov

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.