Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

oblast belgickoOd nálezu prvých dvoch diviakov uhynutých na africký mor ošípaných, o ktorom sme Vás informovali 14. a neskôr 21. septembra 2018 bolo v oblasti Etalle v provincii Luxembursko na juhu Belgicka zistených do 9. októbra 2018 už 70 pozitívnych prípadov. Všetky prípady boli potvrdené u diviačej zveri.

Doposiaľ bola vymedzená riziková zóna o výmere 63 000 ha, v ktorej boli prijaté mimoriadne veterinárne opatrenia na zabránenie šírenia choroby a jej zavlečenia do chovov domácich ošípaných. V oblasti je zakázaný lov diviačej zveri a medzi 29. septembrom a 2. októbrom boli preventívne utratené všetky domáce ošípané v rizikovej zóne.

Podľa serveru agrarheute.com preniesli vírus do belgickej provincie Luxembursko pravdepodobne vojaci, ktorí sa podieľali na vojenských cvičeniach v pobaltských štátoch. V rovnakom čase boli v tej istej oblasti na vojenských cvičeniach tiež vojaci z Poľska a Českej republiky. V obidvoch krajinách je potvrdený vírus AMO. Nemožno preto vylúčiť, že práve vojaci preniesli po návrate vírus do BelgickaO vojenských cvičeniach belgických vojakov a možnej súvislosti s vypuknutím AMO pôvodne informoval belgický verejnoprávny rozhlas. Informácie boli teraz potvrdené belgickým ministerstvom obrany.

oblast belgicko

 

 





















Obr.1: 63 000 ha  vyhlásená infikovaná zóna v provincii Luxembursko v Belgicku

Zdroj: www.africkymorprasat.cz, www.jagderleben.de
Autor: M. Hustinová 
 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.