Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

belgicko 10Najnovšie štatistiky Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE) hovoria o 13 prípadoch nakazených diviakov v týždni od 13. januára. Nájdených bolo 11 uhynutých diviakov a dva boli ulovené. Ako je vidieť na mape, všetky pozitívne kusy pochádzali z nárazníkovej oblasti a ohniská ("kernel a buffer zone" - tmavo červená oblasť) na juhu Belgicka. V priebehu januára bolo potvrdených 113 pozitívnych prípadov, čo je najviac od októbra 2018. V októbri to bolo 139 nakazených diviakov.

 

belgicko 10

Vo Francúzsku preto zosilňujú ochranné opatrenia, ktoré majú zabrániť vniknutiu vírusu na ich území štátu. V januári vznikla tzv. "Biela zóna" na francúzskej strane hranice, kde majú byť vystrieľané všetky diviaky. Cieľom v bielej zóne je preventívne znížiť stav diviačej zveri na minimim, aby nemohlo dôjsť k prenosu vírusu zo zvierat na belgickej strane hranice.
Podľa francúzskeho ministra poľnohospodárstva Didiera Guillauma žije v tejto oblasti 500 až 600 diviakov. Ich vystrieľanie má trvať približne 2-3 týždne. Myšlienkou je vytvoriť zónu bez diviačej zveri, ktorá bude obklopená 1,5 m vysokým oplotením. Okrem toho sa na hraniciach vytvorí zhruba 100 kilometrov dlhý plot. Náklady sa tak vyšplhajú na niekoľko miliónov eur. Ako logistická podpora bude lovcom slúžiť 40 vojakov francúzskej armády.

Zdroj: pigprogress.net, africkymorprasat.cz
Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.