Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

pigprogressEurópska komisia a Svetová organizácia pre zdravie zvierat vyhlásili Belgicko za krajinu bez výskytu afrického moru ošípaných (AMO). To znamená, že krajina znovu získa štatút krajiny bez AMO. Belgická federálna agentúra pre bezpečnosť potravinového reťazca (FASFC) v novembri uviedla, že všetky obmedzenia spojené s AMO budú zrušené, takže Belgicko už nebude zahrnuté v mape európskych krajín, ktoré sú postihnuté morom. AMO sa tam objavil v roku 2018 u uhynutého diviaka v južnej provincii Luxemburg. V boji proti epidémii bola pre turistov odstavená veľká oblasť a z preventívnych dôvodov sa museli depopulovať chovy na obmedzený počet.

27. októbra zaslalo Belgicko prostredníctvom FASFC petíciu Európskej komisii za vymazanie všetkých zón. V tento dátum to bolo presne 1 rok po potvrdení vírusovej infekcie. V piatok 20. novembra dali odborníci z členských štátov EÚ povolenie na zrušenie všetkých obmedzujúcich opatrení. Môže sa tak obnoviť obchod s bravčovým mäsom, čo je signálom pre 3. krajiny (mimo EÚ), ktoré zakázali dovoz belgického bravčového mäsa. Belgicko preto začne pracovať na obnovení týchto obchodov. Čína je medzi krajinami, ktoré aj naďalej ponechávajú zákaz dovozu belgického bravčového mäsa.

Celkovo bolo v Belgicku nájdených 833 diviakov infikovaných africkým morom ošípaných a to v období od 9. septembra 2018 do 4. marca 2020. Posledných 6 uhynutých tiel, ktoré sa našli v Belgicku na jeseň 2019 a v zime roku 2020. Všetky kadávery, ktoré boli nájdené, boli staré už niekoľko mesiacov.

graf belgium

Graf - Počet pozitívnych prípadov u diviačej zveri v provincii Luxemburg v období od novembra 2018 až do marca 2020.

Česká republika je zatiaľ jedinou krajinou v posledných rokoch, ktorá vírus úspešne zlikvidovala. Rovnako ako v Belgicku sa vírus nikdy nedostal do domácich chovov. Táto správa je vítanou v čase, keď ceny ošípaných v Belgicku dosiahli historické minimum vďaka kombinácii Covid-19 a AMO

Zdroj: pigprogress.com
Autor: M.Hustinová

 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.