Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

diviak200Laboratórne vyšetrenie u jedného zo šiestich ulovených diviakov v katastrálnom území Ostrata na Zlínsku svedčí o tom, že jedinec v minulosti prekonal africký mor ošípaných (AMO), prežil a vírus sa môže stále v prostredí nachádzať. Protilátky proti vírusu AMO u neho preukázalo vyšetrenie v Štátnom veterinárnom ústave v Jihlave v závere minulého týždňa. Minister zemědelství Miroslav Toman a ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej správy (SVS) Zbyněk Semerád preto apelujú na chovateľov i užívateľov poľovných revírov, aby bezpodmienečne dodržiavali stále platné mimoriadna veterinárne opatrenia (MVO) a zásady biologickej bezpečnosti.

"Bez ohľadu na priaznivý vývoj epidemiologickej situácie afrického moru ošípaných v celej Českej republike stále platia mimoriadne veterinárne opatrenia. Je nevyhnutné, aby ich lovci aj chovatelia dodržiavali. Vyzývam predovšetkým chovateľov ošípaných v infikovanej oblasti naďalej striktne dodržiavať pravidlá biologickej bezpečnosti v chovoch. Tieto opatrenia upravujú aj podmienky, za ktorých je možné spracovávať mäso a odosielať mäsové výrobky zo zamorenej oblasti, "povedal minister Toman.

Vývoj nákazy v iných štátoch, najmä vo východnej Európe, je dôvodom k obozretnosti. V posledných týždňoch a mesiacoch boli hlásené nové prípady z Maďarska či pomedzí Ukrajiny a Rumunska. Výrazný počet nových prípadov hlási susedné Poľsko, kde sa nákaza rozšírila aj do oblastí, v ktorých sa zatiaľ nevyskytovala.

"V súvislosti so šírením nákazy v Rumunsku, kde bol začiatkom júla zasiahnutý tiež chov domácich ošípaných s takmer päťdesiatimi tisícmi zvieratami, sa Štátna veterinárna správa cielene zamerala na mäso dovážané z tejto krajiny," uviedol ústredný riaditeľ SVS Semerád s tým, že posledný nález diviaka nakazeného AMO v ČR pochádza z polovice apríla.

V ČR stále platí MVO nariaďujúce celoročný intenzívny lov čiernej zveri, aj naďalej platí zákaz prikrmovania diviakov. Povolené je len vnadenie, a to tak, že na vnadišti sa nesmie naraz nachádzať viac ako 20 kg krmiva, pričom na 50 ha poľovného revíru smie byť umiestnené jedno vnadisko. Stále tiež platí sprísnený režim pre preparátorov prijímajúcich živočíšne vedľajšie produkty z Pobaltia a Poľska. Zároveň na celom území štátu zostáva v platnosti nariadenie upravujúce povinnosť evidovať premiestňovanie ošípaných určených na domácu porážke.

V zamorenej oblasti, ktorou je časť okresu Zlín, potom stále platí obmedzenie vstupu do tzv. vysoko rizikovej oblasti, odkiaľ pochádzali všetky nakazené kusy. Lov a odchyt diviakov v zamorenej oblasti je aj naďalej povolený len za prísnych podmienok s ohľadom na biologickú bezpečnosť. Okrem iného sa všetky nájdené a ulovené kusy stále vyšetrujú na AMO. Motiváciou lovcov v zamorenej oblasti aj širšej oblasti intenzívneho lovu je aj naďalej vyplácané zástrelné. V celej ČR je potom vyplácané nálezné za uhynuté diviaky.

Zdroj: www.africkymorprasat.cz
Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.