Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

svscrV Českej republike bol 1. decembra 2022 po takmer piatich rokoch od posledného prípadu potvrdený africký mor ošípaných (AMO). Vyšetrenie v Štátnom veterinárnom ústave Praha potvrdilo nákazu u uhynutého divičaťa nájdeného v Jindřichoviciach pod Smrekom na Frýdlantsku v Libereckom kraji. Miesto nálezu sa nachádza v blízkosti hraníc s Poľskom, kde sa nákaza dlhodobo vyskytuje. Nákazou môžu ochorieť všetky vekové kategórie prasaťa domáceho aj diviaka. Nie je prenosná na človeka ani ďalšie živočíšne druhy.

Štátna veterinárna správa (SVS) v súčasnosti pripravuje mimoriadne veterinárne opatrenia. Na ich základe bude okolo miesta nálezu nakazeného diviaka vymedzené takzvané infikované pásmo na ploche zhruba 200 km². V tejto oblasti bude dočasne zakázaný lov diviakov, obmedzený pohyb obyvateľstva v prírode a zintenzívnený monitoring výskytu nákazy u diviakov. Opatrenia zasiahnu aj chovateľov ošípaných domácich v oblasti a prevádzkovateľov bitúnkov či zverinových závodov. S ohľadom na zásadnú zmenu nákazovej situácie bude zrušená takzvaná zóna intenzívneho lovu diviakov v pohraničných oblastiach na severe ČR.

Konkrétnu podobu mimoriadnych veterinárnych opatrení a ďalšie podrobné informácie k situácii zverejnia zástupcovia Ministerstva zemědělství a SVS v piatok 2. 12. 2022 o 10:00 na tlačovom brífingu v budove Ministerstva zemědělství.

AMO je akútne ochorenie ošípaných podobné klasickému moru ošípaných. Je charakteristický vysokou, takmer 100% úmrtnosťou. Ochorenie sa prejavuje vysokou horúčkou až 42 °C, ktorá môže podľa priebehu trvať aj niekoľko dní. Zvieratá sú malátne, ťažko dýchajú, neprijímajú potravu, trpia krvavou hnačkou a zvracajú. V populácii diviakov sa vírus šíri najmä priamym kontaktom, ale aj krmivom, vodou a predmetmi.

V ČR bol dňa 26. 6. 2017 potvrdený historicky prvý výskyt AMO v diviačej populácii na území Zlínskeho kraja. Včasný záchyt AMO bol umožnený celoplošným monitoringom, v rámci ktorého sú už od roku 2014 na celom území SR vyšetrované na AMO všetky nájdené uhynuté ošípané divé. Okamžite po potvrdení tejto nebezpečnej nákazy v súlade s legislatívou SR aj EÚ vydala SVS mimoriadne veterinárne opatrenia smerujúce k zabráneniu šírenia AMO v populácii diviakov a najmä k zamedzeniu zavlečenia AMO do chovov domácich ošípaných, jeho postupnému tlmeniu a konečnej eradikácii. Dôsledným uplatňovaním prijímaných opatrení sa podarilo zabrániť šíreniu infekcie AMO v diviačej populácii a zavlečení AMO do chovov domácich ošípaných. Posledné pozitívne prípady AMO tak boli zaznamenané 8. 2. 2018 u uloveného diviaka a 15. 4. 2018 u nájdeného uhynutého diviaka

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.