Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

SPK

INFORMAČNÝ LETÁK

VIDEO: Poľovnícky infoservis - Ohrozenie hlucháňa

hluchan vid

Európska komisia žaluje Slovensko za ohrozenie hlucháňa

Európska komisia oznámila, že sa rozhodla podať na Súdny dvor EÚ návrh na začatie konania proti Slovensku za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Komisia konkrétne tvrdí, že SR do svojej národnej legislatívy správne nezaviedla, alebo že nedodržiava niektoré články európskej smernice o biotopoch a smernice o vtákoch. V rámci svojho mesačného balíka právnych rozhodnutí týkajúcich sa porušení právnych predpisov EÚ, ktorého sa dopustili jednotlivé členské štáty, EK upozornila, že v slovenských lesoch nachádzajúcich sa v lokalitách sústavy Natura 2000 prebieha intenzívna ťažba dreva. Ide najmä o asanačnú ťažbu vykonávanú v reakcii na rušivé zásahy v lesoch, ako je zamorenie lykožrútom alebo škody spôsobené búrkou.
Viac informácií nájdete TU.

Ministerstvo životného prostredia SR povolilo odstraňovanie inváznych druhov živočíchov

Ministerstvo životného prostredia SR, odbor ochrany biodiverzity a krajiny ako príslušný orgán štátnej správy v oblasti prevencie a manažmentu introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov podľa § 7 ods. 1 písm. a) a § 8 písm. i) zákona č. 150/2019 Z. z. o prevencii a manazmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, na základe žiadosti Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, doručenej ministerstvu dňa 25.11.2019 a v súlade s § 3 ods. 5 a ods. 6 zákona č. 150/2019 Z. z.

povoľuje ŠOP SR, so sídlom Tajovského 28B, 974 01 Banská Bystrica odstraňovať odchytom alebo usmrtením invázne nepôvodné druhy živočíchov uvedené: 

I. v zozname inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy EÚ, 
II. v zozname inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy Slovenskej republiky.

Celé znenie povolenia nájdete TU.

Podporte petíciu MOR HO za živý les!

Snem Slovenskej poľovníckej komory plne podporuje petíciu MOR HO!, za záchranu lesa, vody v procese klimatických zmien a odstránenie ohrozenia človeka v prírode. Iniciátorom výzvy a zároveň petície je OZ Živý les. Petičný hárok si môžete stiahnuť v prílohe po kliknutí na LINK.

peticia

POZN: 
Zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy EÚ predstavujú z poľovnej zveri: nutria vodná/riečna, psík medvedíkovitý, medvedík čistotný a ondatra pižmová. 
Zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy SR predstavuje: norok americký.

nutria

Sledujte fb.jpg  facebook.com/polovnictvo.spk instagram 1581266 640instagram.com/polovnictvo_ma_zmysel
Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (26t.pdf)26t.pdf[Informačný leták - 26. týždeň]1555 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.