Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

SPKDnes sa na Slovensku nachádza viac ako 63 % všetkých lesov v sústave chránených území. Globálne skúsenosti s chránenými územiami však ukázali, že kľúčovým faktorom na zastavenie straty biodiverzity nie je stupeň ochrany prírody, ale posilnenie postavenia miestnych ľudí a zachovanie kultúrnych výhod a prínosov pre živobytie (Odkaz na vedecké práce TUTU).

Schválená reforma NP má však priniesť až 75% bezzásah z výmery lesov v národných parkoch aj tam, kde sa dnes riadne hospodári a kde miestne obyvateľstvo dosiahlo to, že dnes máme stále čo chrániť. Prijatie takéhoto zákona bude mať na ľudí ešte negatívnejší efekt ako zákon o envirozáťažiach, ktorý len nedávno odmietla podpísať sama pani prezidentka Čaputová. Poslanci jej veto prelomili a veľmi kontroverzný a nepripravený zákon porušujúci ústavné právo, čoskoro príde do platnosti. Aj preto sa SPK pripája k organizáciám, ktoré žiadajú pani prezidentku, aby novelizovaný zákon o ochrane prírody a krajiny nepodpísala.

Len nedávno bol v návrhu Európskej komisie (ďalej len „EK“) pre Stratégiu v oblasti biodiverzity do roku 2030 aj plošný zákaz lovu a rybolovu na 10 % prísne chránených území, ktoré si mali ako politický záväzok plniť členské štáty EÚ. V prvom návrhu vypracovanej EK bol lov aj rybolov postavený na úroveň napr. baníctva, pričom tieto činnosti úradníci považovali za nezlučiteľné s prísne chránenými územiami. Po roku intenzívnej diskusie s členskými štátmi bol návrh na plošný zákaz lovu odstránený z dokumentu Stratégie do roku 2030.

Cieľom práce v rámci Stratégie bolo zachovať integritu oblastí s vysokou biodiverzitou a to s osobitným zameraním na ekosystémy bohaté na uhlík, ako sú rašeliniská a pralesy. Lov nezasahuje do prirodzených procesov týchto typov biotopov. Naopak, ochranárske úsilie poľovníkov je dôležité v manažmente chránených území a kľúčové pre zabezpečenie podpory komunity a úsilia o ochranu fauny a flóry na miestnej úrovni.

Slovensko však opäť ide opačným smerom a chce zvyšovať bezzásahovosť tam, kde to nie je potrebné, tam kde ľudia dlhodobo a trvalo udržateľne budovali to, čo dnes môžeme nazvať chránenými územiami.

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (ts_podpora_SPK-ban.pdf)ts_podpora_SPK-ban.pdf[Tlačová správa - Nutnosť zapojenia ľudí do ochrany prírody]143 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.