Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

graf ubytok 1999 2020SPK sa zásadne ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré zazneli na tlačovej konferencii (TK) SPPK dňa 12.5.2022, ku škodám spôsobovaným zverou a pripravovanému novému zákonu o poľovníctve. Na TK odzneli nesprávne informácie interpretované nie len z úst podpredsedu SPPK, ale aj predsedu PD Badín, ktoré sme nútení uviesť na správnu mieru.

Po roku 2008 sa „prestalo“ loviť – nepravdivá informácia

Na TK bolo poukázané na to, že zver sa od roku 2008 loví v oveľa menšom množstve, preferuje sa samčia-trofejová zver. Preto uvádzame nasledovný graf, ktorý jasne ukazuje, že lov oproti rokom 1999-2009 narástol ihneď po prijatí aktuálneho zákona 274/2009 a to 2,5 – 4,5 násobne. Celkový lov raticovej zveri v roku 2008 predstavoval 71 tisíc kusov zveri, v roku 2010 už 90 tisíc kusov a dnes až 180 tisíc kusov raticovej zveri, čo je celkovo dvojnásobok a u danielej zveri 4,5 násobok nárastu lovu za 10 rokov.

graf ubytok 1999 2020Graf nárastu lovu raticovej v rokoch 2010 – 2020 oproti rokom 1999 – 2009, ktorá vyvracia tvrdenie poľnohospodárov o nižšom love (Zdroj: NLC).

Poľovníci lovia hlavne trofejovú zver – nepravdivé tvrdenie

Samičiu zver a mláďatá lovia poľovníci v pomere cca 3-5 : 1. Ako príklad uvedieme počet ulovenej netrofejovej zveri, teda samíc a mláďat u jelenej zveri, ktorý bol v roku 2020 vo výške takmer 38 tisíc kusov, kdežto u trofejovej zveri, teda odlovených jeleňov nepresiahol 12 tisíc kusov! U samíc a mláďat danielej zveri bol v tom istom roku úbytok na úrovni 15 200 kusov a u samcov len 3 900 kusov.

Zver sa prikrmuje, aby sa mohla loviť – nepravdivé tvrdenie

Prikrmovanie je zakázané vykonávať už takmer 5 rokov jadrovým krmivom vzhľadom k vysokým stavom zveri. Tiež je zakázané prikrmovanie zveri v chránených územiach od 4. stupňa ochrany a rovnako je zakázané vnadenie diviačej zveri za účelom lovu od 3. stupňa ochrany. SPK prijalo na zasadnutí Komisie pre poľovníctvo a životné prostredie uznesenie, ktorým bude pri najbližšej novele presadzovať prikrmovanie zveri len objemovým krmivom, čo sa nám v súčasnosti podarilo presadiť už v Národnom eradikačnom pláne proti AMO, rovnako tak sme navrhli zákaz vnadenia a prikrmovania exotickým ovocím, pečivom či ostatnými nespotrebovanými zvyškami z domácnosti. My však nedokážeme zamedziť migrácii zveri z lesov na poľnohospodárske pozemky v čase mimo vegetačného obdobia, keď tam nachádzajú dostatok chýbajúcej potravy.

NKS stúpli o 100% - nepravdivá informácia

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pri vydaní novej vyhlášky 344/2009 prebonitovalo všetky poľovné revíry vzhľadom na skutočnosť, že sa úživnosť poľovných revírov oproti roku 1962 mnohonásobne zvýšila. SPPK však uvádza nesprávny údaj, nakoľko NKS boli zvýšené len o 25% a nie o 100 % ako zaznelo na tlačovej konferencii! Je potrebné aj dobre rozumieť tomu, čo výraz normovaný kmeňový stav znamená.

Zákon o nás bez nás

Ako je vidieť aj na množstve viac ako 50-tich zásadných pripomienok od SPPK, zákon o poľovníctve vznikol na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka bez akejkoľvek konzultácie s SPPK, s SPK, s ŠVPS SR, Národného lesníckeho centra, Ministerstva vnútra SR či dokonca Ministerstva obrany SR, ktorých sa tak isto zákon bude bytostne dotýkať. Zákon síce v novom návrhu rieši náhradu škôd, ale nerieši metodiku jej zisťovania, ani spôsob predchádzaniu ich vzniku. Rozhodne nejde o návrat objektívnej zodpovednosti za škody, za objektívnu náhradu škôd , ktorá je neobjektívne zistená. Zákon vznikol bez konzultácie hlavných zainteresovaných odborných inštitúcií, čo v súčasnej napätej situácii považujeme za neprijateľný krok.

Navyše avizované zrušenie SPK nie len že úplne naštrbí vzťahy medzi poľovníkmi, poľnohospodármi a štátnymi organizáciami, ale spôsobí aj rozklad organizovaného poľovníctva. Štát nebude mať predĺženú ruku vo forme preneseného výkonu štátnej správy, odhliadnuc ešte k neúmernému zvýšeniu výdavkov zo štátneho rozpočtu, ktoré sú teraz vďaka samofinancovaniu poľovníkov na veľmi nízkej úrovni.

SPK chce plne spolupracovať s poľnohospodármi pretože dlhodobo poukazujeme na to, že škody spôsobené zverou je nutné riešiť, avšak najprv je im nutné predchádzať a neriešiť len dôsledky. Spolu s SPPK nachádzame prienik v problematike riešenia škôd a vysokých stavov chránených živočíchov na našom území, ktoré spôsobujú poľnohospodárom taktiež veľmi vysoké škody.         

tabulka ubytok 1999 2020Tabuľka s údajmi o úbytku raticovej zveri za roky 1999 - 2009 a 2010 – 2020 (Zdroj: NLC).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabuľka s údajmi o úbytku raticovej zveri za roky 1999 - 2009 a 2010 – 2020 (Zdroj: NLC).

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.