Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

vlk instaO kvóte na lov vlka sa dnes na pracovnom rokovaní nerozhodlo. Väčšina účastníkov rokovania sa stotožňovala s návrhom NLC, ktoré predostrelo kvótu lovu ‪50 - 70‬ jedincov. Dozvedeli sme sa, že v tomto roku pribudlo podľa záznamov NLC na Slovensku 212 vĺčat a jeho areál sa rozšíril za 15 rokov o 42%. Argumenty pre lov vlka sa počas diskusie pracovnej skupiny dotýkali počtu oviec, ktoré za posledné tri roky klesli o 50 000 kusov v rámci SR a chovy oviec o 251. Podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku pracovnej skupine oznámil, že viac ako 1500 oviec, ktoré boli strhnuté v najčastejších prípadoch vlkmi NEBOLI nahlásené! Takáto škoda predstavuje viac ako 500 000€! Hlásené škody sa však pohybujú len na úrovni od 40-60 tisíc € ročne.

Za nulovú kvótu boli: MŽP SR, ŠOP SR, SWS, LOZ Vlk, Lesy SR, š.p.
Za lov vlka boli: MPRV sekcia poľnohospodárska, MPRV odbor poľovníctva, MO SR, VLM SR, š. p., SPK, OÚ v sídle kraja, NLC, ŠVPS, SPPK, ZCHOK, CHPO Poľana.

Rozhodujúce slovo má predseda pracovnej skupiny Michal Tomčík, generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR, ktorý zhrnul štvorhodinovú diskusiu: „Túto tému vnímam veľmi citlivo a vo vzťahu k celému Slovensku. Musíme brať ohľad aj na obyvateľov tejto krajiny, ktorí sú zasiahnutí koronakrízou a ktorých sa problematika vlka bytostne dotýka. Mnohí z nich sa ocitli v zúfalej situácii. Názory členov pracovnej skupiny sú rozdielne, ale zodpovednosť za krajinu máme všetci rovnakú voči prírode aj voči ľuďom, ktorí v nej žijú.“ Komisia preto bude zasadať ešte raz.

Poľovníctvo je zachovanie. Zbraňou poľovníka nebol na našom území vyhubený žiadny druh zveri. Práve naopak historické pramene hovoria, že práve poľovníci boli tí, ktorí boli ako prví za ochranu druhu, ktorému hrozilo vyhynutie, napr. to tak bolo pri medveďovi, kamzíkovi či dropovi. Poľovnícky manažment je trvalo udržateľným spôsobom hospodárenia v krajine, ktoré podporuje aj IUCN.

 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.