Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

vlk reportazV súvislosti so zmenou statusu ochrany vlka dravého (Canis lupus) účinnosťou novej vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 170/2021 Z. z. ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov (ďalej len „vyhláška“) sa blíži ukončenie prechodného obdobia do 31. decembra 2021, ktoré prináša zmeny vo vzťahu k držbe exemplára vlka dravého.

 V rámci prechodného ustanovenia vyhlášky sa umožňuje doterajším držiteľom chránených živočíchov, ktoré do účinnosti vyhlášky (do 31.mája 2021) chránenými neboli, ponechať si v ich držbe bez toho, aby potrebovali požiadať o výnimku na ich držbu Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ak písomne oznámia ich držbu a spôsob ich nadobudnutia organizácii ochrany prírody a krajiny (ŠOP SR) do 31. decembra 2021.

Uvedené sa vzťahuje na živého alebo mŕtveho jedinca vlka dravého pochádzajúceho z voľnej prírody, ako aj akúkoľvek jeho časť (napr. koža, kožušina, lebka, kosti, pazúre, zuby, preparát, vnútornosti a pod.) alebo výrobok alebo tovar vyrobený z jeho častí.

  • Ak držiteľ nadobudol exemplár vlka dravého v období od r. 2016 – do 31. mája 2021 a disponuje „Záznamom o ulovení/úhyne vlka dravého“ vyhotoveného pracovníkmi ŠOP SR v zmysle prílohy č. 5.6 Programu starostlivosti o vlka dravého (Canis lupus) na Slovensku, nie je potrebné oznamovať držbu a spôsob nadobudnutia exemplára vlka dravého ŠOP SR. Akceptuje sa uvedený záznam ako oznámenie.   
  • Ak držiteľ nadobudol exemplár vlka dravého pred rokom 2016, kedy sa záznam o ulovení/úhyne vlka dravého nevyhotovoval, je potrebné písomne oznámiť držbu a spôsob nadobudnutia exemplára vlka dravého ŠOP SR. 
  • Ak držiteľ nadobudol exemplár vlka dravého od tretej osoby (napr. kúpou, darom) alebo akýmkoľvek iným spôsobom v období do 31. mája 2021, je potrebné písomne oznámiť držbu a spôsob nadobudnutia exemplára vlka dravého ŠOP SR.

Držiteľ v písomnom oznámení o držbe a spôsobe nadobudnutia exemplára vlka dravého uvedie nasledovné: meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu držiteľa, ak je držiteľom fyzická osoba, alebo názov alebo obchodné meno, sídlo a miesto podnikania, ak je držiteľom právnická osoba, počet a charakter exemplárov (napr. koža, lebka, dermoplastický preparát a pod.), ktoré má v držbe, údaje o spôsobe nadobudnutia exemplára (ulovenie, kúpa, dar a pod.) vrátane dátumu a miesta ulovenia/úhynu exemplára, ak sú známe, a adresu, kde sa exemplár nachádza.

Oznámenie je potrebné zaslať písomne na adresu ŠOP SR, Tajovského 28B, 974 01 Banská Bystrica.

 V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať na adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel. 0911 390 115.

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.