Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

MSA Dni sv. Huberta 02.09.23 FotoLužina 407Cez víkend sa vo Svätom Antone uskutočnili Majstrovstvá Slovenska vo vábení zveri Halali, ktoré sú už dlhoročnou súčasťou Dní svätého Huberta. Súťaže vo vábení jeleňov sa zúčastnilo 17 a ostatnej zveri 12 vábičov a vábičiek. Rozhodcovské kvarteto na ostatnej zveri tvorili skúsení poľovníci Peter Schultz ml., Milan Sarvaš, Tibor Jančok a Miroslav Poliček. Po dlhej dobe boli výkony rozhodcov vyrovnané, avšak objektívne keďže tento rok sme pozorovali slabšie výkony vábičov. Odhliadnuc od pár chybičiek, či zle naladených vábničiek sa vábiči odlišovali len malinkým počtom bodov, aj preto musel o prvom a druhom vicemajstrovi rozhodnúť rozstrel.

Majstrom Slovenska sa stal Ing. Ľubomír Olexa so ziskom 81 z celkových 96 bodov. Až tri rozstrely museli rozhodnúť o umiestnení súťažiacich na druhom a treťom mieste, nakoľko po dvoch rozstreloch po imitácii vrešťania zajaca bez použitia vábničky a privábenia predátora cmukaním stále nebolo rozhodnuté. Až neočakávaná disciplína "brechanie srnca" rozhodlo o tom, že na druhom mieste skončil Jaroslav Mlynárik a za ním Michal Ondrejkov.

Zbor rozhodcov na súťaži vo vábení jeleňov bol taktiež zložený zo skúsených harcovníkov: Milana Sarvaša, Marcela Lehockého, Dušana Riška a Petra Kušíka. Rovnako ako v prípade vábenia ostatnej zveri boli hodnotenia dobré a vyrovnané.

Vo vábení jelenej zveri to bolo pri rozstrele tak isto ako cez kopirák, tam sa však rozhodovalo nie len o 3-4. mieste, ale aj o 1 a 2. V rozstrele o 3. mieste sa darilo lepšie Tomášovi Minichovi pred Michalom Ondrejkovom. O titul majstra súťažili v troch rozstreloch pri imitovaní hlasu odpočívajúceho jeleňa, v druhom kole hlasu jeleňa po vyhratom súboji a o víťazovi rozhodol až hlas rujnej jelenice, ktorú podľa hodnotenia rozhodcov najlepšie predviedol Jaroslav Mlynárik pred Miroslavom Poličekom. Najlepší traja vábiči postupujú na budúcoročné Majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov.

Víťazi získali hodnotené ceny od partnerov SPK firmy Ibo Poľovník, Swarovski Optik, O2 Bussines Services a Múzea vo Svätom Antone za čo im patrí poďakovanie. Poďakovanie patrí aj viceprezidentovi SPK Lojovi Kaššákovi, ktorý obe podujatia viedol aj odmoderoval.

Autor: M.Hustinová
Foto: Ľ. Lužina, M.Hustinová

 

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (VL_MS_vabenie_ostatna_2023.pdf)VL_MS_vabenie_ostatna_2023.pdf[VL - Majstrovstvá Slovenska vo vábení ostatnej zveri Halali, 2023]263 kB
Stiahnúť tento súbor (VL_MS_vabenie_jelenov_2023.pdf)VL_MS_vabenie_jelenov_2023.pdf[VL - Majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov Halali, 2023]248 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.